Category Archives: HIV/AIDS Dhe Të Rinjtë

T-Qelizat(Imuniteti Qelizor)

Lymfocitet T-qeliza prodhohen dhe zhvillohen në gjëndrën Thymus. Mbrojtja që i bëjnë këto qeliza orgazmit tonë quhet imuniteti qelizor. Ekzistojnë tre tipa qelizash T-lymfocitare. Çdo njëra prej tyre

Sistemi ynë imun

Normalisht, trupi ynë është i pajisur mjaft mirë me mjetet që i duhen për të luftuar me sëmundjet dhe infeksionet. Barrierat tona mbrojtëse janë : •? ? ?

HIV

Agjentin infektiv që shkaktonte sëmundjen e quajtën HIV (Human Immunodeficiency Virus).? Infeksioni HIV zgjat shumë vjet dhe pastaj shkakton sëmundjen e AIDS(Acquired Immune Deficiency Syndrome). Gjatë gjithë kësaj

Virusi i Immunodeficiencës Humane (HIV)

Sistemi imun i trupit përmban më shumë se 100 milionë qeliza imune. Këto qeliza, që prodhohen në organet e sistemit imun, siç është shpretka dhe gjëndrat, punojnë fort

Drogat dhe Alkooli

Një studim i fundit, për lidhjen midis konsumit të alkoolit nga adoleshentët dhe sjelljeve e praktikave të tyre seksuale, tregoi se ata që pinë alkool nuk e përdorin

Infektimi nga Nëna tek Fëmija

Fëmija që rritet në barkun e nënës të infektuar me HIV, ka rrezik të lartë që të infektohet. Transmetimi i infeksionit nga nëna-tek-fëmija, quhet edhe transmetim vertikal. Në

Marrëdhëniet Seksuale

Fraza “këmbimi i lëngjeve seksuale” do të thotë angazhim në seks të pambrojtur. Një vajzë ose një grua që bën kopulim seksual pa kondom, me një djalë ose

AIDS: Vitet e Hershme

Në 1981 AIDS u raportua për herë të parë. Në atë kohë u quajt GRID 422 raste ishin diagnostikuar në Sh.B.A. 159 njerëz kishin vdekur. Në 1982: U

Virusi dhe sistemi ynë imun

Në këto tre dekada, HIV/AIDS, është bërë një gjë e frikshme për çdo familje. Njerëzit e të gjithë moshave dhe kategorive, tani dinë se HIV është virusi që

Janë rritur njohuritë

Epidemia e AIDS është tani në dekadën e saj të tretë dhe akoma nuk ka për të as mjekim e as vaksinë. Mjekët sot dinë shumë gjëra për