Interseksi

Pyetje:

Doktor,
Më vjen zor që e bëj këtë pyetje, por jam e detyruar nga gjendja në të cilën jam. Unë kam vagjinë dhe testikula. Kam shumë droje të bisedoj me dikë për këtë situatë. Nëna gjithmonë më pyet, në se ndjehem mirë kështu si jam. Herën e fundit që më pyeti, u largova edhe prej saj.
Jam shumë e shqetësuar dhe nuk kam biseduar me asnjë shoqe për këtë gjendje. Ndjej se kur ato do ta marrin vesh, do të më tallin. Nuk di çfarë të bëj…
Kam shumë kohë që kam një te dashur dhe ai çuditet, se pse unë nuk dua që ai ta shikojë trupin tim. Kam menduar të kryej marrëdhënie seksuale me të, por jam e sigurtë se pas kësaj ai nuk do t’i? vazhdojë më marrëdhëniet me mua. Ai do ta ketë të vështirë? ? të kuptojë në se unë jam mashkull apo një femër.
Të lutem më jepni ndonjë këshillë.
Falemnderit

Përgjigje:

Shoqëria jonë, e ka të përcaktuar qartë se kush është një djalë dhe kush është një vajzë. Por më duhet të të them që në fillim, se ka shumë njerëz, që ashtu si edhe ty, nuk përfshihen në këto dy kategori shoqërisht të pranueshme.
Njerëzit me karakteristika seksuale, ose riprodhuese,? që nuk përcaktohen lehtësisht si meshkuj, ose si femra, hyjnë në atë grup të njerëzve që quhen me interseks. Njerëzit me gjendje interseksi, mund të lindin me organe riprodhuese të shumë formave, dimensioneve dhe kombinimeve, ose kanë gjenitale të jashtme, që duket se i përkasin një seksi dhe kanë kromozome që i përkasin seksit tjetër.
Ju më thoni se jeni e shqetësuar dhe unë e kuptoj shqetësimin tuaj. Por, duhet të dini se shumë njerëz, midis nesh, kanë gjendje interseksi dhe me siguri, ka edhe midis miqve, shokëve dhe shoqeve të tua.
Njerëzit dinë pak për problemet që lidhen me interseksin, dhe kjo është arsyeja që ju keni zor të hapeni tek shoqet dhe dashnori juaj. Ju më pyesni se si mund të dilni nga kjo situatë. Në radhë të parë kjo varret nga ju.
A do t’i zbuloni tek të tjerët, ato që juve keni poshtë mesit tuaj?.
a-Disa njerëz me interseks, e konsiderojnë këtë një çështje private dhe nuk ia tregojnë askujt.
b-Të tjerë mendojnë se të flasësh hapur dhe ndershmërisht lidhur me trupin, kjo është mënyra më e mirë për të qenë vetia tënde dhe kjo bën të pakësohet turpi.
c- Disa të tjerë ndjekin opsionin : “Të presësh dhe të vëzhgosh”. Prit sa të fitosh, gradualisht, besimin e shoqeve dhe t’u zbulohesh atyre, kur të jesh gati.
Siç e shikoni, tani për tani, ju mund t’ia thoni një shoqes tuaj? të ngushtë, mund t’ia thoni, vetëm, dashnorit tuaj, ose të mos ia thoni askujt fare.
Në qoftë se vendos të bisedosh me njerëz të tjerë, duhet të kuptosh se kjo nuk është pa “rreziqe”. Ashtu siç thua edhe ti, ka mundësi, që shoqet të bëjnë komente jo të mira. Por, nuk përjashtohet mundësia që ato ta fshehin konfuzionin dhe shqetësimin që u shkaktoi zbulimi, se ti je me interseks. Ka edhe një mundësi të tretë që ato të ndjejnë se ju jeni akoma po ai person, me të cilën ato kanë pasur kënaqësinë të kenë qenë shoqe.
Lidhur me dashnorin tënd, këtu problemi është edhe më i vështirë. Vendimi për të bërë seks për herë të parë me të, është një hap i madh, edhe pa qenë me intersesk. Interseksi e bën seksin e herës së parë edhe më të vështirë. Ti thua se dashnori do të largohet prej teje, sapo ai të marrë vesh se ti je ndryshe nga sa pret ai. Ndoshta ti ke të drejtë që mendon kështu, por mund të ndodhë që reagimi i tij të të çudisë. Ka mundësi, që ai të jetë shumë i dashuruar pas personalitetit tënd të gëzuar,? të jetë i mrekulluar nga niveli i dijenive të? tua, ose të jetë i tërhequr nga puthjet e tua seksi dhe nuk e çan kokën fare, pse ju keni disa pjesë të tepërta në trup. Të prekesh gjëra të tepërta, është vërtet diçka e frikshme në një marrëdhënie intime, por ka raste që kjo gjë i sjell edhe më afër dy dashnorë.
Ka edhe diçka tjetër që duhet ta kesh parasysh. Duhet të dish se zbulimi i interseksit mund të ketë edhe elementë pozitivë. Duke folur me shoqet dhe familjen më hapur për trupin tuaj, ju mund të ndjeni më pak shqetësim dhe të ndjeheni më konfidente me veten tuaj. Zbulimi mund të jetë një pikë kthese, që i thellon marrëdhëniet e tua me shoqet dhe dashnorin tuaj. Ata mund të ndjehen më afërt me ju, sepse ju u besuat atyre. Zbulimi i bën shoqet dhe dashnorin, që të të besojnë më shumë, për shqetësimet që ata mund të kenë.
Para çdo gjeje, mendo të bisedosh me një specialist që i njeh mirë problemet e interseksit. Ai do të të ndihmojë të mësosh të mirat dhe të metat e hapjes tek të tjerët. Ai do të të ndihmojë të kuptosh më mirë imazhin e trupit tënd, lidhur me seksin dhe gjininë.
Të ndash sekretet e trupit me shoqet, ose dashnorin, mund të jetë ndihmuese. Ashtu siç dëshiron nëna juaj, që ju të jeni plot besim lidhur me trupin, ashtu mund të ndodhë edhe me shoqet dhe dashnorin. Ata mund të ndjejnë të njëjtën gjë dhe të kujdesen plot dashuri për ju.