Me menstruacione gjatë pushimeve

Pyetje:
Jam një vajzë 22 vje? dhe dua të di se ?farë barnash përdoren për ndalimin e menstruacioneve, sepse nesër nisem për pushime dhe brenda atyre ditëve kam menstruacionet. Ju lutem të më tregoni sa më shpejt se nuk kam kohë as të konsultohem me mjekun. Shpresoj të më ndihmoni.

Përgjigje:
E kuptoj shqetësimin tënd, por të gjitha gjërat duan kohën e tyre.
E-maili jot është shumë i thatë dhe pa sqaruar asgjë. Ti nuk thua je ose jo duke marr pilula kontraceptive? Sa kohë i mer ato? Përdor paketa 28 ditëshe ose 21 ditëshe? Pa ditur këto dhe është vështirë të këshillohet dicka efektive dhe pa rreziqe. Ti duhet të dish se ndërprerja me pilula e menstruacioneve duhet të bëhet nën kontrollin e mjekut gjinekolog dhe është ai që do të japë instruksionet e duhura.

Për sa i përket pyetjes tënde, e shoh me vend, që për ty dhe shoqet e tua, të sqaroj edhe këto:

Lidhur me seksin dhe menstruacionet dua të të them që në fillim se është gjë e bukur të bësh seks gjatë kohës që je me periodat. është me rëndësi që ti dhe partneri të ndjeheni komfort me pamjen, erën dhe shijen e gjakut. Për ta pakësuar gjakun sado pak, është mirë të bëni banjë menjëherë para se të filloni të bëni seks. Vendosni një peshqir nën të ndenjurat dhe ju nuk do të keni nevojë të ndërroni ?ar?afët, të pastroni rreth e rrotull, të kaloni një leckë në dysheme dhe të tjera punë të tilla pas seksit, që padyshim janë të bezdisshme.

Mundësi tjetër është të përdorni një kapu? menstrual ose të vendosni një diafragmë. Të dyja janë me efekt të mirë për të penguar rrjedhjen e gjakut menstrual gjatë periodave. Diafragma ka dhe një plus tjetër sepse, si? e dini, është një formë efektive për kontrollin e lindjes kur kombinohet me një gel ose krem kontraceptiv.

Ka dhe alternativa të tjera më pak të njohura nga gratë. Ato janë kapu?at cervikale dhe diafragmat. Të dyja këto shërbejnë si mbajtëse të menstruacioneve. Këto metoda do t?i mësosh duke u praktikuar dhe ju do ta ndjeni se kur ato duhet të zbrazen. Ju do ta hiqni pajisjen, do ta lani dhe do ta rivendosni. Diafragmat dhe kapu?at cervikale zgjidhen të përshtatshme për ju nga mamia ose mjeku gjinekolog dhe ato do të shërbejnë edhe si një mënyrë kundër shtatzënisë së padëshiruar (natyrisht kur ato i përdor me gel ose krem spermicid) ve?anërisht, këto janë të vlefshme për ju që jeni shumë të interesuara për të bërë interkursë seksuale gjatë menstruacioneve.

Një alternativë tjetër e mirë për ju janë kapu?at menstruale. Nuk di në se ju keni dëgjuar për to dhe a je e prirur t?i përdorësh ato?

Ka rreth pesëmbëdhjetë vjet që në treg qarkullon Instead (kështu quhet kjo kapuce menstruale), që është një alternativë tjetër për tamponët dhe lines që përdorin gratë gjatë menstruacioneve. Instead, ka formë të ngjashme me diafragmat; me një unazë gome të trashë fleksibile në krye e cila lidhet me një qese të hollë gjithashtu shumë fleksibile. Në qese grumbullohet gjaku menstrual. Instead përdoren si diafragmat, vendoset midis kockës pubike dhe qafës së mitrës. Instead nuk kanë rol kundër shtatzënisë, ndonëse kanë formën dhe vendosen si diafragma

Shumë gra i përdorin Instead si alternativë për tamponët, ve?anërisht ato gra që kanë frikë se mos u ndodh sindromi i shokut toksik ose fenomene të iritacionit, që shkaktohen nga bli?i i fibrave thithëse në tampon, ose nga vetë fibrat sintetike të tamponit

Vendosja, si për tamponët dhe diafragmat, kërkon pak praktikë. Sa më e ditur dhe konfidente të jetë një grua me trupin e saj dhe sa më shumë ajo e ka praktikuar vendosjen e tyre, aq më të lehtë do ta ketë përdorimin. Vendosjen dhe heqjen e Instead do të ta mësojë doktori ose mamia.

Pas heqjes, përmbajtja zbrazet në tualet, ndërsa Instead-in e përdorur e mbështjell në një letër tualeti ose pecetë letre dhe e hedh në kosh të plehrave. Procesi i heqjes duhet të bëhet me kujdes, ve?anërisht në fillim. Me praktikë, privatësi dhe këmbëngulje gruaja mëson të evitojë ose pakësojë derdhjet

Sipas prodhuesit, Instead mund të lihet në vend deri në 12 orë në ditët kur gruaja ka pak rrjedhje. Kjo kohë është dy herë më shumë se ajo që mbahet tamponi. Kjo jep mundësi që të përdoren për gjithë natën, ose kur gruaja parashikon se nuk do të ketë mundësi të shkojë në banjë. Ashtu si për tamponët dhe lines, koha që mbahet Instead varet nga komforti dhe sasia e rrjedhjes.

Kapu?et menstruale janë të sigurta gjatë aktiviteteve fizike si noti, aerobi dhe danci. Si me ?do produkt tjetër, duhen bërë prova që të mësohet mënyra më e mirë për të evituar rrjedhjen gjatë ushtrimeve. Instead rekomandohet të përdoret edhe për të kryer interkursë seksuale vaginale gjatë menstruacioneve. Instead nuk është antikonceptiv dhe nuk mbron nga sëmundjet që transmetohen seksualisht.

Edhe di?ka tjetër, që edhe pse nuk lidhet me pyetjen tuaj, mendoj se ka rëndësi të sqarohet. Pyetja është: A është mirë që edhe virgjëreshat të përdorin Instead?.

Nga pikëpamja mjekësore, kjo është plotësisht në rregull. Problemi fillon atëherë kur vajza shqetësohet në se do t?i hapet ose griset himeni dhe këtu, pa dyshim, ka të bëjë prioriteti që i jep vajza ruajtjes së himenit dhe se sa komfort ndjehet ajo kur e humbet. Rëndësi kanë vlerat e virgjërisë në kulturën e ambientit dhe të familjes ku jeton vajza. Por ju duhet të dini se himeni mund të hapet ose të griset edhe për arsye të tjera ve? interkursës seksuale vaginale. Ndodh që himeni shkatërrohet vetëm pse hipën në bi?ikletë, mbi kalë, gjatë ushtrimeve gjimnastikore, ose gjatë baletit.

Kur vajza shqetësohet për himenin është më mirë që ajo të përdorë lines për menstruacionet. Ndërsa në të gjitha rastet kur vajza përdor tamponin ajo mund të përdorë po një soj edhe Instead

Ka dhe një alternativë tjetër të tamponëve dhe lines që janë Keeper dhe DivaCup. Këto janë kapu?e menstruale të ripërdorshme. Ato duken si kapu?et cervikale por me një dorezë të vogël. Keeper është i bërë prej gomë natyrale kurse DivaCup është prej silikoni mjekësor. Kur përdoren me kujdes ato mund të rrojnë deri në dhjetë vjet.

Njësoj si Instead, ato mund të lihen brenda në vaginë gjatë menstruacioneve për 6 deri 12 orë. Ndërsa ndryshe nga Instead, ato kanë shkopinj fleksibël që lidhen me bazën e tyre-që ndihmojnë për t?u hequr.

Favoret nga përdorimi i Keeper dhe DivaCup janë si të Instead me një plus që ambjentalisht janë më miqësore. Materiali i Instead është biologjikisht i degradueshëm dhe nuk supozohet që të ripërdoret; Keeper dhe DivaCup lahen dhe ripërdoren.

Në qoftë se ju mësuat di?ka më shumë nga sa dinit më parë për këto tre kapu?e menstruale të ndryshme, ju mund t?i përdorni ato dhe pastaj të vendosni vetë se cili produkt higjenik femëror është më i përshtatshëm për ju.

Dëshiroj të theksoj edhe një herë se ka një miriadë të tërë aktivitetesh seksuale përve? interkursës seksuale vaginale, që ti dhe i dashuri yt mund të aktivizoheni pa bërë asgjë rrëmujë. Duhet të jeni krijuese.
Edhe njehere, po perdor pilula kontraceptive prej disa ciklesh, shko tek doktori te te tregoje ai se si do t’i perdoresh ato qe te mos kesh menstruacione.
Po qe se nuk perdor pilula kontraceptive, atehere, zgjidh nga opcionet qe te kam shkruar me siper.
Uroj pushime dhe seks te gezuar.

Doktori