Lythat gjenitalë

Pyetje:
Përshëndetje doktor. Desha të di nëse lythat gjenitalë mund të shfaqen në zonën orale pas marrëdhënieve orale, nëse personi ka pasur lytha gjenitalë por që janë shëruar.

Përgjigje:
Lythat gjenitalë janë sëmundje infektive seksuale, që shkaktohen nga HPV dhe që përhapet me rrugë seksuale. Herpes viruset janë të shumë llojshëm. Sëmundja mjekohet me vështirësi dhe përsëritet shpesh.
Infeksioni përhapet edhe në gojë kur një person i infektuar bën seks oral me një person të painfektuar. Personi i infektuar është më i rrezikshëm për të tjerët, kur veruket lulëzojnë. Seksi oral, ashtu si ai vaginal, duhet të kryhen të mbrojtur me prezervativ, ndryshe fyti do të mbushet plot me mikrobe të ndryshme, që përhapen seksualisht.
Për vajzat e reja nën 12 vjec, të cilat akoma nuk kanë filluar aktivitetin seksual, kryhet vaksinimi kundër HPV me vaksinën Gardasil. Kjo bëhet kryesisht sepse HPV është shkaktar i kancerit të qafës së mitrës.

3 Responses to Lythat gjenitalë

  1. leonora says:

    jam e shqetesuar .kam nje koker kafe ne gjoks.a mund ta di se cfare eshte? eshte pak e ashper .njeren e kam me nje gje si kore dhe tjetren jo.

  2. Arta says:

    Përshëndetje doktor, jam një 25 vjecare ka qe 2 jave e verej se jasht vagines me kan dal disa puqra te vogla,isha tek nji gjinekologe ajo me tha eshte nje virus me emrin (Humani Papilloma Virus)ose quhen (kondillomi) zakonisht me tha keto paraqiten gjat mardhenjeve seksuale qoft anale ose orale paraqiten edhe tek femrat edhe tek meshkujt rreth penisit por un nuk kam pasur mardhenje ende,mund te me tregoni ju dicka me teper rreth kesaj? Dhe si mund te sherohen?

  3. Ada says:

    pershendetje…desha te di a ngel shtatzene nqs je e infektuar me HPV?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>