Shoqes i bije të fikët kur arrin orgasmë

publish1PYETJE :

Doktor
Kam dëgjuar nga një shoqja ime se asaj i bije të fikët kur arrin në orgasmë. A është kjo normale? Çfarë e shkakton këtë gjendje?

PËRGJIGJE:

Kjo gjendje ndodh rrallë. Francezët i thonë “Le Petit Mort” (vdekja e vogël). Kjo frazë ka qenë përdorur në literaturën erotike të periudhës Viktoriane. Eksitimi seksual dhe orgasma mund të bëjnë që disa gra (por edhe burra) të provojnë humbjen e menjëhershme e të përkohshme të ndërgjegjes. Kjo nuk është një gjë normale dhe ka arsye pse ndodh. Gjatë eksitimit seksual, frymëmarrja shkurtohet dhe shpejtohet. Për disa, frymëmarrja bëhet aq e shpeshtë sa ata hyperventilohen. Si pasojë e hyperventilacionit niveli i dioksidit të karbonit në gjak bije ndjeshëm. Kjo shkakton marrje mëndsh, turbullim të ndërgjegjes dhe si rezultat vjen të fikëtit. Kur ke pirë shumë alkool ndodh i njëjti efekt dhe alkooli e rrit mundësinë e këtij reaksioni.

Një shpjegim tjetër mund të jetë edhe ky: Gjatë eksitimit seksual, gjaku shkon me shumicë në organet gjenitale dhe pakësohet sasia e tij në tru… Truri nuk merr sasinë e duhur të oksigjenit dhe të lëndëve të tjera ushqyese. Kjo prish aktivitetin trunor të ndërgjegjshëm dhe mund të ndodhë humbja komplete e ndërgjegjes.

Ka njerëz që me qëllim i privojnë trurit oksigjenin, për të rritur kënaqësinë seksuale dhe orgasmën. Kjo praktikë që quhet? auto-erotic asphyxiation (që e bën vetë ose ta bën partneri) dhe që mund të çojë në vdekje aksidentale. Këtë praktikë e përdorin disa adoleshentë kur masturbojnë dhe disa prej tyre kanë përfundime fatale. Lidhur me këtë mekanizëm, ka edhe një fakt tjetër të përshkruar dhe të provuar, që gjatë fluturimeve në lartësi nga pakësimi i oksigjenit rritet dëshira për seks.

Të fikëtit pas orgasmës mund të jetë, gjithashtu, symptom i një gjendjes serioze shëndetësore, siç janë aritmitë e zëmrës. Gjatë aktivitetit të zakonshëm ditor, njerëzit që vuajnë nga kjo gjendje, mund të ndjehen fare mirë. Por pas një eforti fizik ose aktiviteti seksual vigoroz zëmra e tyre nuk e mban dot tensionin e gjakut në shifrat e duhura. Kur mbaron sforcimi fizik të rrahurat e zëmrës pakësohen, por vazat e gjakut në muskuj mbeten të dilatuara plot me gjak dhe kjo shkakton të fikëtit ose vdekjen.

Po qe se të fikëtit ndodh tek dikush që ju e njihni, ose tek një nga partnerët e tu seksualë, shtrijeni menjëherë në tokë me kokë poshtë. Në këtë moment kjo është gjithçka që ju? mund të bëni për ta ndihmuar. Ngrini këmbët e tij që të rritni sasinë e gjakut që shkon në tru dhe në zëmër. Sapo personi të ndjehet më mirë, ngadalë vendoseni në një pozicion më të ngritur. Kjo do ta ndihmojë të ngrihet në këmbët. Që të jeni të sigurtë, është mirë që çdo njeri që ka të tilla episode të fikëti në mënyrë të përsëritur, të bisedojë me doktorin e tij.